antagonist: Fransızca “antagoniste” sözü "hasım, vuruşan, karşıt, çatışan" anlamlarındadır. Bu söz için önerim düşmanca veya hasımca kelimeleridir. aynı köke dayanan antagonizm sözüne ise düşmanlık, hasımlık karşılıklarını öneriyoruz.
Bu tanımlama sinema literatüründe ise protagonist-antagonist (kahraman - anti kahraman) karşılaşması olarak belirir, aslında kahramanın karşısındaki tüm zorlukların tamamı (fiziksel, psikolojik, gerçek yada yanılsama) antagonisttir, tabii ki günümüz sinemasında anti kahramanların daha fazla öne çıktığı da aşikardır. Örneğin;
Vito Corleone (baba)
Darth Vader (starwars)
Jigsaw (testere)
Ajan Smith (matrix)
Dexter Morgan (dexter)
Hannibal Lecter (kuzuların sessizliği)
Joker (batman–4)
Bu blog adını tamda bu tanımlamadan almaktadır işte, futbolun kahramanı futbolun araçlarıdır, taktik, oyuncular, teknik direktör ve hakemler gibi, ama spor medyası sadece bu işin magazinsel yanını önümüze sürmekteler. Birkaç saniye içinde gelişen bir hatalı bir hakem kararı için saatlerce televizyonları işgal edip daha sonuca dahi varamadan sabah saatlerine kadar insanları meşgul etmekteler ve var olmayan bir gerçeği de bize dayatmaya çalışan silik ve zayıf kahramanlar haline gelmekteler.
Biz taraftarlar olarak pek söz sahibi olamadığımız futbol olgusu içerisinde antagonist karakterler gibi sürekli değiştirilmek, dışlanmak ve hatta futbolu çirkinleştirdiğimiz savlarına mazur kalmaktayız.
Bu blog da KOCAELİSPORUMUZU merkez almak sureti ile futbolun sadece taktiksel yönünü ve skor yazarlığına dayanmadan galibiyet ya da mağlubiyet destanları yazmadan, taraflıca (ne yani benim tarafsız olmamı mı bekliyordunuz.) yazılar yazmaya çalışacağım.
Saygılarımla.
4 Ağustos 2009 Salı
Antagonist ve tribün kültürü ilişkisi
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder